Posts from 2010

Промовирање на мобилниот Firefox

Mozilla Македонија

Со цел промовирање на мобилните верзии на Firefox, Mozilla спроведува „наградна игра“. Секој ден испраќаат пакет со горнава маичка до среќниот испраќач на поштенска картичка (обична пошта). Со испраќање на разгледница по пошта добивате пакетче со лепанки, копчиња и слично. […]

Превод на 20-те најчитани документи на support.mozilla.com

Mozilla Македонија

Кадир Топал од тимот на Сумо (support.mozilla.com) ни покажа интересна статистика за посетеноста на ова мрежно место од Firefox локализиран на македонски. Неделно на страниците на Сумо доаѓаат 16.000 сурфери. Истовремено, речиси 80% од сите корисници – од сите јазици […]

Mozilla Balkans Љубљана

Mozilla Македонија

Настанот – средба на балканските заедници на Мозила – поточно на нивни претставници, се случува моментално во хаклабот Киберпипа во Љубљана – Словенија. Киберпипа е одлично место, со ресурси кои не верувам дека сме ги виделе некаде во јавно место […]

Mozilla Balkans – Љубљана 4-5.12.2010

Mozilla Македонија

Собирот на балканските заедници на Mozilla се случува по втор пат оваа година, овој пат во Љубљана – Словенија. Дводневниот настан што ќе се случува во Киберпипа, ќе ги обедини волонтерите од локалните заедници со претставниците на Мозила Европа. Работилниците […]

Firefox 4 beta на македонски

Mozilla Македонија

0

Вашите верни преведувачи известуваат дека Mozilla Firefox 4 beta 8 е достапен на македонски јазик. Може да го преземете од серверите на Mozilla. За оние кои се ентузијасти и се спремни да тестираат и експериментираат со бетата, молиме да ја […]

Излезе Firefox 3.6.4

Mozilla Македонија

Вчера излезе најновата 3.6.4 верзија од прелистувачот Firefox. Ова е верзија која поправа грешки и затвора сигурносни дупки. Најважно и најново Firefox носи можност за заштита од уривање (crash) на апликацијата кога тоа ќе то предизвика додаток од друг произведуват. […]

Mozilla Балкан:2010 – Скопје

Гоце Митевски

Ова е првиот меѓу-балкански собир на Mozilla заедниците од балканските земји. Сите ние имаме една цел, а тоа е ширењето на слободниот софтвер и Mozilla Манифестото. Придружете ни се за цел ден исполнет со предавања, говори и работилници на разни […]

Firefox 3.6.3

Гоце Митевски

Денес излезе нова надоградба за Firefox, 3.6.3. Превземете ја најновата верзија од менито Помош (Help) -> Провери за надградби (Check for Updates), или пак симнете ја од официалната страна. Повеќе околу надоградбата може да прочитате овде: http://www.mozilla.com/en-US/firefox/3.6.3/releasenotes/ Известување до сите […]

Mozilla Балкан:2010

Гоце Митевски

0

Како што знаете сите, до сега Mozilla има оддржувано конференции низ целиот свет, а посебно во Европа, како MozCapm здружувањата за Mozill-ианците од сите краишта, или учество на други поголеми конференции како што се CeBit и FOSDEM. Но сите овие […]

Излезе Firefox 3.6

Гоце Митевски

Firefox 3.6 малку подзакасни овој пат, но што да се прави, пола саат чекавме петка али никако да дојде Како што викаат во светот на славните, „фенси е да касниш„. Но тоа не е се што е фенси за 3.6 […]