ЧПП

Често поставувани прашања и одговори на нив

Што е овој блог?

Овој блог е место каде што македонскиот тим за локализација на производите на Мозила ќе објавува информации кои се важни за локализацијата (на пример кога се крајните рокови за пријавуање грешки) и кои се важни за корисниците (на пример кога излегува нова верзија на некој од производите).

На овој блог исто така ќе се појавуваат вести кога ќе има потреба од поголема помош во процесот на локализација, т.е. кога е пожелно да се вклучат што е можно повеќе луѓе.

Што не е овој блог?

Овој блог не е место каде што треба да барате информации за помош и поддршка. Иако е веројатно дека ќе објавуваме некои вести на таа тема кои се однесуваат на голем број на корисници, малку е веројатно дека тука ќе одговараме на поединечни прашања.

Овој блог не е форум за дискусии за производите на Мозила, нити место за препукувања од типот дали некоја апликација е подобра од некоја друга.

Како да добиете поддршка за производите на Мозила?

Постојат повеќе места каде што можете да добиете поддршка за производите на Мозила. Тимот кој го пишува овој блог постојано следи две од нив. Тоа се: групата за дискусии mk.comp.software на серверот news.mt.net.mk и поштенската листа [ossm-members]. Можеби има и други места во .mk Интернет просторот, но нив не ги следиме редовно.

Доколку јазикот не ви е пречка и можете да пишувате на англиски, поддршка за производите на Мозила можете да добиете и на групите за дискусии mozilla.support.* на серверот news.mozilla.com.

Правилата за поставување на прашања на сите места се исти. Треба да поставите прецизно прашање кое детално го објаснува вашиот проблем. Тогаш можете да очекувате добар одговор. Ако поставите лошо прашање, ќе добиете лош одговор. Имајте на ум дека на прашањата одговараат луѓе кои донираат дел од своето слободно време за да им помогнат на другите. Почитувајте го тоа.

Ако сте компанија или друго лице кое сака да добие платена поддршка, можете да контактирате со нас на адресите за е-пошта напишани во подножјето на страницава.

Како да помогнете?

Локализацијата на производите на Мозила е проект на кој работат волонтери, па помош секогаш е добредојдена. Најочигледниот начин е да пријавувате грешки или нејаснотии кои ќе ги најдете во преведените апликации (подолу е објаснето како се прави тоа).

Доколку сакате да направите нешто повеќе, испратете ни е-пошта на адресите напишани во подножјето на страницава и ќе смислиме нешто.

Како да пријавите грешка во преводот?

Грешки во преводот се пријавуваат на сервисот bugs.softver.org.mk . За секоја апликација има посебен проект. Директни врски до проектите има на овој блог во полето насловено „Пријавување на грешки во преводот“.

Сервисот функционира како и секој друг сервис: се пријавувате со вашето корисничко име и лозинка (ако ги немате, прво ги креирате), одите во соодветниот проект, притискате на „Нова задача“ и ги пополнувате потребните информации.

Во образецот за пријавување на грешки прво ја пополнувате рубриката „На кратко“ каде што внесувате краток опис на проблемот кој што сте го нашле. Од опциите кои следат надолу одбирате соодветно, а во рубриката „Детали“ внесувате подетални информации за грешката: каде сте ја нашле, каде и како сте ја кликале за да дојдете до неа, дали се повторува цело време, дали имате предлог за нејзино решавање и со што го поткрепувате предлогот.

На крај, во рубриката „Закачи датотека“ можете да приложите слика од екранот на која грешката е обележана со црвена боја.

Еве една пријавена (и решена грешка) за Фајрфокс: врска.

Зошто помошта за Фајрфокс не е преведена?

Бидејќи никој не работи на тоа. Помош околу ова е добредојдена.

Зошто нема алатка за проверка на правопис за Фајрфокс/Тандрбрд?

Бидејќи никој не работи на тоа. Помош околу ова е добредојдена.