Posts from 2008

Журка по повод официјалното издавање на Firefox 3, 18.06.2008 во 20 ч. [Точка]

Mozilla Македонија

5

Па мораше и тоа да се случи. Еден ден по официјалното издавање на Firefox 3, во среда, во терминот кој обично е резервиран за СподелиКино, правиме журка по повод најновото издание на вашиот омилен прелистувач.

Ќе има торта. 🙂

Веста веќе ја има на неколку места: Linux.net.mk; Сподели знаење; Кајмакот.

Конечно, Firefox 3 најавен за 17 јуни

Mozilla Македонија

7

Конечно и официјално е објавен датумот кога излегува финалната верзија на Firefox 3. Тоа ќе биде на 17 јуни 2008 (вторник). По скоро 3 години развој Firefox 3 е подобрен во сите карактеристики.

Во меѓувреме е објавена и 3.0-rc3 верзијата која може да ја пробувате до вторник – иако конечната 3.0 и оваа 3.0-rc3 веројатно ќе бидат идентични.

ps. и не заборавајте, на 17 јуни Mozilla ќе го постави светскиот рекорд за најмногу преземан софтвер 🙂

pps.сите нови можности во Fx3 објаснети.

Се спрема Гинисов рекорд за преземање на Firefox 3 на назначениот ден за преземање

Mozilla Македонија

0

Загревање на Интернет пред Firefox 3:

 

Sounds like a good deal, right? All you have to do is get Firefox 3 during Download Day to help set the record for most software downloads in 24 hours – it’s that easy. We’re not asking you to swallow a sword or to balance 30 spoons on your face, although that would be kind of awesome.

 

Прочитајте повеќе на spreadfirefox

А можеби и ние тука во Македонија ќе подготвиме нешто. 🙂

Add-Art: Интересно проширување за Firefox

Mozilla Македонија

0

Според написот во MAKE некои момци развиваат проширување за Firefox кое овозможува огласите што ги гледате на страниците на Интернет да бидат заменети со современа уметност.Навистина не знам дали некому во Македонија може да му биде интерeсно ова, иако секако ми се чини корисно рекламите да се заменат со некакви не толку комерцијални сликички.Сепак, она што е поинтересно е дека овој концепт ги отвара вратите за други слични идеи, особено во контекстот на локалното промовирање. На пример, доколку постои соодветна галерија, рекламите можат да се заменат со слики од Фликр од Македонија… Ете, невообичаена употреба на Firefox и неговите додатоци. :)Благодарност до Котле што го сподели ова на GoogleReader.

Прилагодување на getting-started.html

Mozilla Македонија

0

Веќе споменатиот getting-started.html содржи препораки за сурфање. Ние можеме да предложиме промени.Двете кои вреди да се променат бидејќи воопшто немаат локална содржина се cragislist и yelp.Можеби некој знае вакви слични локални страници?

Некои формалности за преводот на Firefox 3 на македонски

Mozilla Македонија

5

Покрај UI-то за локализација на Firefox 3 потребен е и превод на неколку т.н. in-product страници. Првичните преводи на овие се достапни на следниве адреси:about.htmlcommunity.htmlcustomization.htmlfirstrun.htmlorganic.htmlphishing-protection.htmlsecurity.htmltips.htmlgetting-started.html – поврзано со задача на bugsЗа оние кои сакаат да помогнат, потребно е читање на овие и пронаоѓање на грешки или предлози за подобри преводи.

Проширувања на Firefox на македонски јазик

Mozilla Македонија

2

Едно од најпријатните изненадувања го имав пред некој ден кога случајно отркив преведено проширување за Firefox. Стануваше збор за DownThemAll – проширување кое се најде совршено за проблемот што го имав.

Клик ваму – клик таму и открив дека постои место на Интернет каде што се преведуваат проширувања за производите на Mozilla и дека конкретно зад овој превод стои Влатко. Покрај на оваа тој работи уште и на преводот на Attachment Tools, Fast Video Download и Ook? Video Ook!.

Kudos за Влатко!

А доколку има уште некој кој преведува на babezilla може да се пријави тука. Добро би било да знаеме кој сѐ работи на преводи на оваа платформа.

Уште шест дена за тестирање на преводите на Firefox 3

Mozilla Македонија

0

Firefox 3 е веќе во последните фази на тестирање, работи стабилно и побрзо од Firefox 2.0. За шест дена (на 08.04.2008) ќе бидат замрзнати кодот и локализацијата на Firefox 3. Тоа значи дека сите промени што сакаме да ги направиме во преводот (што се спорни, каде што има грешки, нејаснотии и сл.) мора да ги направиме во следните неколку дена.

Затоа ова е последен повик за сите оние кои сакаат да помогнат во локализацијата на Firefox 3 тоа да го сторат со тестирање на последните верзии од:

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-trunk-l10n/ (барајте mk).

Особено корисно ќе биде да добиеме повратна информација за Firefox 3 на Windows. Грешките можете да ги пријавувате овде или на bugs.softver.org.mk.

Firefox 3 може да се инсталира паралелно со Firefox 2.0, и најдобро е да направите посебен нов профил, за да не ви се мешаат работите со стабилната верзија.