Posts from септември, 2008

Безбедносна надградба за Firefox

Mozilla Македонија

2

Од денес достапен е Firefox 3.0.2. За да надградите до оваа верзија, одете во менито „Помош“ во вашиошт Firefox и кликнете на „Најди надградби“.Ако не користите Firefox, најновата верзија може да ја земете од http://getfirefox.com.Патем, од вчера е достапна и новата 0.9 верзија на календарот што го произведува Мозила. Ако сакате проширување одете на https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/2313. Ако пак сакате самостојна апликација, кликнете на http://www.mozilla.org/projects/calendar.

Блог за компјутер за секое дете

Mozilla Македонија

0

Ова не е поврзано со Мозила, но сепак е добро да се прошири веста низ блоговите. Отворен е блог за следење на случувањата со Едубунту во училиштата во Македонија: http://edubuntumk.blogspot.com/.

Целта на блогот е да собира приказни и искуства од учениците за компјутерите кои треба да им бидат достапни: од тоа дали се инсталирани и дали им даваат да ги користат (или ги држат под клуч), до тоа што работат и како им оди.

Добар пример на вакви приказни што треба да се најдат на блото има во овој коментар на кајмак.от:

Сестра ми сега почна 7 одд. и на првиот час по „Техничко образование“ наставниот имал таква смелост да му рече на учениците:
– Ако сакате воопшто да ги пуштиме компјутерите ќе мора сите да платите по 150 ден. зошто има инсталиран на нив Linux а тој е многу спака програма.

– И сестра ми после подолг разговор во стилот: „Не е скап безпари е. – Не спак е.“ му побарала адреса на наставникот за да му порача неколку Ubuntu CD-a .

 

Па ако сте ученик пишете, а ако знаете некој ученик, кажете му за блогот.

Mozilla Firefox & Google Chrome

Mozilla Македонија

1

Многу врева се крена и веројатно веќе сите знаат за новиот преслистувач од Google наречен Chrome.Но, многу врева се крена и за некои од опциите/можностите/поставките кои ги има во прелистувачот, прашањата за приватност и лиценцата. Добар преглед на тие има овде.Па, ако ова ве загрижува, или пак имате други причини да останете со Firefox, но сепак ви се допаѓаат некои од триковите во Chrome, погледајте го овој текст со преглед на проширување што го прават Firefox по-chrome-сличен.