Posts from јули, 2009

Firefox 3.5.1 достапен за јавноста, сега и на македонски

Mozilla Македонија

3

Како дел од постојаниот процес на стабилизирање и осигурување на Firefox, Мозила го објавува Firefox 3.5.1 за GNU/Linux, Windows и Mac корисниците. Оваа верзија, меѓу другите 70-тина јазици, сега е достапна и на македонски јазик, откако се отстранија проблемите кои се појавија со македонската верзија на 3.5

На корисниците на Firefox 3.0.11 и 3.5 во следните 24 до 48 часа ќе им биде понудена автоматска надградба, но секако надградбата може и рачно да се аплицира преку опцијата „Најди надградби…“ (Check for updates) во менито „Помош“ (Help).

Повеќе информации за верзијата 3.5.1 на Firefox може да прочитате во белешките за изданието (на англиски).

На корисниците на 2.0 им се препорачува директно да го симнат 3.5.1 од www.firefox.com (или тука за македонската верзија). Верзијата 2.0 на Firefox веќе не се развива и има познати безбедносни дупки кои не се поправени и нема да се поправат.

Update за Firefox 3.5 на македонски

Mozilla Македонија

0

На кратко да известиме што се случува со Firefox 3.5 на македонски. Како што пишавме претходно, во последен момент пред да биде објавен Firefox 3.5 се откри проблем со македонската верзија. Проблемот беше откриен за време на тестната RC1 верзија и отстранет на време за RC3 верзијата, но по грешка беше повторно вратен во финалната верзија. Од таа причина, Mozilla во координација со нас решивме да го повлечеме изадението додека се истражат последицит од проблемот.

Конечно деновиве се одлучи судбината, а таа е дека сепак ќе се почека излегувањето на Mozilla Firefox 3.5.1 за да излезе и македонската верзија. Од разни технички причини не беше лесно возможно да се прави посебен build на 3.5 на македонски.

Firefox 3.5.1 би требало да излезе во следниве 2-3 седмици, така што и нема да биде многу чекањето. Корисниците на 3.0.11, 3.5rc{1,2,3} и оние неколкумина што успеаа да го симнат лошиот 3.5, автоматски ќе ја добијат надградбата доколку им е овозможена опцијата за автоматски надградби.

Инаку, дискусијата околу проблемов може да се види и во Bugzilla системот на Moziila: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=501391

Зошто уште нема firefox 3.5 на македонски

Mozilla Македонија

3

Преку блогот на Дамјан.Firefox 3.5 излезе и тоа на 70-тина светски јазици, но не и на македонски.

Во последен момент се случила некоја збрка со македонскиот build што го оневозможува системот за автоматска надоградба, и мораше да биде повлечен. Јас проблемот го приметив веќе во RC1 и ја поправив грешката, но во последните моменти по грешка таа поправка била одфрлена за конечниот build.

Останува да видиме дали ќе се појави 3.5 покасно, или пак ќе се чека на 3.5.1.

Се си мислам дека сите оние силни патриоти кои потпишуваат разно-разни молби по интернет, да одделеа малку време да тестираат и пријавуваат грешки, порано ќе го увидевме проблемот и ќе ја намалевме можноста за грешка… но тоа е реалноста, show must go on.

Од друга страна, тимот за локализација на Firefox се намали за 50% (по бројност, а 90% по преведувачки труд), нешто заинтересирани да ја продолжат работата не сретнав, па можеби show may not go on anyway.

ps.неофицијална информација е дека Firefox на македонски го користат околу 35000 луѓе, од кои 30000-тина 3.0.11.