Зошто уште нема firefox 3.5 на македонски

Mozilla Македонија

3

Преку блогот на Дамјан.

Firefox 3.5 излезе и тоа на 70-тина светски јазици, но не и на македонски.

Во последен момент се случила некоја збрка со македонскиот build што го оневозможува системот за автоматска надоградба, и мораше да биде повлечен. Јас проблемот го приметив веќе во RC1 и ја поправив грешката, но во последните моменти по грешка таа поправка била одфрлена за конечниот build.

Останува да видиме дали ќе се појави 3.5 покасно, или пак ќе се чека на 3.5.1.

Се си мислам дека сите оние силни патриоти кои потпишуваат разно-разни молби по интернет, да одделеа малку време да тестираат и пријавуваат грешки, порано ќе го увидевме проблемот и ќе ја намалевме можноста за грешка… но тоа е реалноста, show must go on.

Од друга страна, тимот за локализација на Firefox се намали за 50% (по бројност, а 90% по преведувачки труд), нешто заинтересирани да ја продолжат работата не сретнав, па можеби show may not go on anyway.

ps.
неофицијална информација е дека Firefox на македонски го користат околу 35000 луѓе, од кои 30000-тина 3.0.11.

3 responses

Post a comment

 1. Бунка wrote on :

  Како нема?! Јас ја симнав вчера или завчера на македонски, еве и преку неа ти коментирам. Еве слика http://img195.imageshack.us/i/60651378.jpg/
  Малку поголема еве http://img195.imageshack.us/img195/4918/60651378.jpg

  Одговори

 2. Mozilla wrote on :

  Бунка имаше еден многу краток период кога беше достапна верзијата – меѓутоа, како што пишав, во таа верзија има проблем (оди во „Помош -> Најди надградби“ да видиш) поради кој нема да работи автоматското надградување (3.5.0.1, 3.5.0.2 итн).

  Поради тој проблем, беше повлечена верзијата на македонски, што може да се види и од:
  http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html#mk
  – како што гледаш за македонски јазик ја нудат 3.0.11 верзијата.

  Повлечена е додека не се одлучи како да се постапи.

  Верзијата која ти си ја симнал сеуште е достапна од
  http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/3.5rc3/
  (влегуваш во linux-i686/ win32/ или mac/ зависно од компјутерот, па после во mk/).

  Одговори

 3. darko156 wrote on :

  А да се самоорганизира/ме преведувачки викенд, може така ќе бидат повеќе мотивирани луѓе да помогнат во превод?

  Одговори

Post Your Comment