Posts from јули, 2008

Хаварија самит :)

Mozilla Македонија

0

Па, како што знаете Дамјан од мк мозила тимот е на самитот на Мозила во Вистлер во Канада. Блогираше нешто за тоа на неговиот блог: softver.org.mk/damjan.Постојани новости за случувањата има на мешапот на summit.mozilla.org. Инаку, настанов надвор од официјалната програма е проследен со неколку страшно-смешни ситуации – како на пример опасноста од мечки во Вистлер, лавината на патот до Ванкувер што тешко може брзо да се исчисти, и снемувањето на струја во хотелот откако камион удрил во трансформаторот.На горната врска ќе можете да видите и како луѓето се зезаат за тоа: “A laundry truck hit thetransformer.” Driven by a bear?А технички настроените ликови од заедницата на Мозила веќе отвориле bug на bugzilla.Ете малку хакерски хумор, но како што забележувате сѐ е од пред неколку часови – сега веќе батериите на лаптопите се испразнети.:)

Регрутирање за превод на Sunbird

Mozilla Македонија

3

На 28 јули се очекува да излезе rc1 од Mozilla Sunbird 0.9 (sunbird aka lightning aka calendar).Претоходните верзии ги имаше локализирано Иван Стоев.. ама некако му се изгуби трагот .. па така останува отворена работата.Доколку некој би сакал да го среди ова во следнава недела нека се пријави. Досега сработеното може да се симне од mercurial складот:hg clone http://this.ismycyb.org/code/mozilla-l10n-mk/понатаму датотеките се во calendar/Sunbird 0.9 сѐ уште е базиран на кодот од Firefox 2.0 (MOZILLA_1.8_BRANCH) така што треба да се преведува врз база на тој код… но, ако некој се пријави ќе се договориме за деталите околу преведувањето.Update: рокот е продолжен додека не се средат некои bug-ови во Sunbird, така да имаме уште време. Ајде пријавувајте сееее….