Posts from септември, 2009

Mozilla Firefox 3.5.3

Mozilla Македонија

0

Денес тукушто излезе Firefox 3.5.3, што е трета ревизија на сигурносни и стабилизирачки закрпи за Firefox 3.5.

Новина во оваа верзија е дека од сега Firefox ќе ја проверува верзијата на Adobe Flash plugin-от и ќе ве предупредува доколку користите стара верзија. Причината за оваа промена е истражувањето кое покажало дека дури 80% од корисниците на Firefox имаат стара верзија на Flash. Знаејќи дека сите досегашни Flash верзии имаат познати сигурносни пропусти и проблеми со стабилноста, оваа промена ќе помогне корисниците на Firefox да бидат побезбедни, или во најмала рака информирани за својата безбедност.

Повеќе информации за другите промени може да најдете во официјалното известување и белешките за изданието.

пс.
истовремено е објавена и 3.0.14 верзија, која ќе ги вклучува истите проверки за Flash како и 3.5.3 – но секако ние ви препорачуваме секогаш да ја користите најновата верзија на Firefox.

Промоција на Firefox 3.5

Mozilla Македонија

3

Mozilla Македонија е заедница од луѓе кој веруваат во моќта на технологијата со цел подобрување на животот. Се залагаме за подобрување на искуството додека се наоѓате на глобалната мрежа – Интернет. Проектитие кои ги промовираме се Open Source што значи кодот е слободен за користење од страна на секого, и до сега е употребен во голем број иновативни проекти.

Како за пример ќе ја земеме промоцијата на Firefox, интернет прелистувач кој можете да го преуредите според вашите потреби, со цел полесно да пребарувате, и да го направите онаков каков што вие сакате да биде.

Нашето општество претставува виртуелна Mozilla организација која што е независна од вработувања. Водството во организацијата потекнува од почитта: колку што повеќе ќе придонесете во организацијата, поголемо ќе биде Вашето влијание.

Технологијата на Mozilla и најзините продукти припаѓаат на секого. Не само што продуктите се бесплатно достапни, туку и целиот изворен код е достапен за јавноста. Многу други продукти се базираат на технологијата на Mozilla, комерциално и бесплатно.

Како заклучок од сето ова може да се каже дека Mozilla општеството, организацијата и технологијата се фокусирани на една и единствена цел: да го направат Интернетот подобар за сите!

За таа цел на 5ти Септември со почеток во 16 часот, на градските плоштади во Скопје и Куманово ќе се оддржат промоции на добро познатиот интернет прелистувач Mozilla Firefox. На промоциите можете подобро да се запонзате со тоа што е Firefox, како работи, како може да Ви помогне во вашите секојдневни задачи и како може да го направи Интернетот поинтересно место за посета.

Дојдете, испробајте, воодушевете се 🙂

Горјан Јовановски, Mozilla Македонија