Вистинска кирилица со Firefox (на GNU/Linux)

Mozilla Македонија

5

Мал хак во Firefox на GNU/Linux овозможува да ги добиете правилните кирилични закосени (италик) македонски букви додека сурфате на Интернет.

Сѐ што треба да направите е да ја отворите датотеката која е инсталирана во /директориум со firefox/res/langGroups.properties и таму линијата

mk=x-cyrillic

ја замените со

mk=mk

и да го рестартирате firefox.

За повеќе видете на http://damjan.softver.org.mk/italic/.

5 responses

Post a comment

 1. Mozilla wrote on :

  ова важи само ако,
  1. ги имате DejaVu фонтовите
  2. тие ви се default за Firefox или пак сајтовите ги користат

  Одговори

 2. везден wrote on :

  a langGroups.properties со што да го отворам ова:?

  Одговори

 3. Mozilla wrote on :

  Со било кој уредувач за текст.

  Одговори

 4. Ненад The-spiki Спиркоски wrote on :

  Браво Дамјан. Благодарам.

  FYI, кај мене буквата „ѓ“ ја прикажува како во сликата 2, а останатите се ок (како на сликата 1). DejaVu фонт 2.24, Firefox 3.0.3.

  Предлог, „Browser-от вака ги прикажува:“ смени во „Вашиот browser вака ги прикажува“ за да биде појасно

  Одговори

 5. дамјaн wrote on :

  Сменив Ненад, фала.. тоа со ѓ-то е поправено во DejaVu 2.25 🙂

  Одговори

Post Your Comment