Mozilla News

Превод на Firefox OS 1.4 на македонски, во КИКА

Оваа сабота, на 22 март 2014 год. од 15 до 21 часот, ќе го преведуваме Firefox OS 1.4 на македонски јазик. Планот е, да започнеме со кратка презентација за тоа како се преведува Firefox OS, да поставиме околина за тестирање […]

Firefox OS @ Mobile AppCamp Macedonia 2013

On the 26th October 2013, Damjan Georgievski and I (Goce Mitevski) participated in Mobile AppCamp Macedonia 2013 — one of the biggest Mobile Technology event in the Balkans — and I gave an introductory presentation about Firefox OS. The slides […]

Summary of activities – October 2013

This October, following the summit,  we had three events in the local Mozilla community. Two were in the hacklab KIKA: first we discussed some of the topics that were raised at the summit (at the same time eating some chocolate […]

Видете кој ве следи додека сурфате

За време не овогодинешниот фестивал на Мозила (кој што  се случува викендов во Лондон), Мозила го престави Lightbeam – нов додаток за Firefox кој што со помош на интерактивни визуелизации ви покажува со кои сѐ страници имате интерактција на интернет. […]

Mozilla Manifesto in graphs

During the summit in Brussels we joked a bit with this t-shirt awesomeness graph: The drawing was an ispiration to draw the Mozilla manifesto in similar fashion. svg and png files of all principles from the manifesto are available on […]

За Mozilla и отворената мрежа

Пред неколку години главнато дебата за Mozilla Firefox беше неговиот ‘memory leak’, т.е. тоа што тој во некои ситуации користеше многу RAM. Не знам до каде стигна оваа дебата. Можеби ефтиниот RAM ја изеде. Но, деновиве актуелна е нова дебата […]

Вториот ден на Mozilla Summit 2013 низ фотографии

Избор на фотографии од 5-ти октомври 2013 г. направени за време на вториот ден на Mozilla Summit 2013. Денес се изнагледавме супер презентации (и учествувавме во сесии) за новитетите што наскоро ќе ги видиме во Firefox, Firefox OS, Developer Tools, […]

Првиот ден на Mozilla Summit 2013 низ фотографии

Избор на фотографии од 4-ти октомври 2013 г. направени за време на првиот ден на Mozilla Summit 2013. Фотографирал Гоце Митевски, освен каде што е поинаку наведено.

Во очекување на самитот на Mozilla 2013

Оваа година, од 3 до 7 октомври се одржува третиот самит на Mozilla. Самитот се одржува истовремено на три локации: во Брисел, во Торонто и во Санта Клара. Само ова е индикатор за тоа колку Mozilla пораснала изминатите 2-3 години. […]