Пристигна Firefox 16

Гоце Митевски

0

Со мало задоцнување од вообичаениот шест-неделен циклус, денес, на 9 октомври 2012 година, Mozilla објави уште една нова верзија од Интернет прелистувачот Firefox.

Листата на новитети во Firefox 16, можеби веќе сте чуле, е особено значајна за развивачите на апликации за Интернет. Firefox 16 доаѓа со нов алатник – Developer toolbar – преку кој што е овозможен пристап до едноставен терминал и бројни команди за најразлични намени.

На пример, со само една кратка команда во терминалот на Firefox, сега е можно да фатите слика од прегледуваниот веб сајт:

screenshot <име_на_датотека> <број_на_секунди_пред_снимање_на_слика>

Интересно, нели? 🙂

Покрај новиот терминал, Firefox 16 добива и:

  • забрзана обработка на JavaScript;
  • поддршка за анимации, премини, трансформации и градиенти во CSS3, без употреба на уникатен префикс за Firefox;
  • пристап до неодамна отворените датотеки преку Scratchpad;
  • поддршка за Opus – новиот отворен аудио-кодек итн.

Колку за информација, во Firefox 16 се направени без малку 2000 измени!

Честитки за уште едно успешно издание на заедницата! Се читаме за шест недели.

No responses yet

Comments are closed, but trackbacks are open.