Ново од Mozilla

Mozilla meet-up #4 петок 27.06.2014 // 20 часот КИКА

Прва средба на заедницата после Firefox OS Crash Course настанот, во план е дискусија за што понатаму со промовирање на Firefox OS во Македонија и неговото доаѓање на локалниот пазар. Ајде да се дружиме

First Firefox Club on FCSE Introduced in Skopje

The Faculty of Computer Science and Engineering – FCSE, in Skopje, Macedonia recently got its first Firefox Club. Around 40 students that attended the promotional event, held on 30 April 2014 in classroom No. 117 on the Faculty of Technology […]

Промовиран првиот студентски клуб на Firefox на ФИНКИ

Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство – ФИНКИ, неодамна го доби првиот студентски клуб на Firefox. На промотивниот настан што се одржа на 30-ти април 2014 година, во предавалната бр. 117 на Технолошко-металуршкиот факултет (ТМФ) во Скопје, присуствуваа околу […]

Firefox студентски клуб – инфо состанок

Се основаше првиот Firefox студентски клуб во Македонија. Како една од поголемите фондации и организзации во светот, Mozilla се формираше и до денес работи и функционира следејќи ја својата мисија. Мисијата на Mozilla е тесно поврзана со тоа, интернетот да […]

FirefoxOS во Македонија

По долго исчекување конечно FirefoxOS доаѓа во Македонија. Презентации и хакатон со мобилната лисица ќе се случи на 10 мај на ФИНКИ. Повелете на firefoxos.mozilla.mk за да се пријавите за учество. Истовремено тече пријавата за ментори. Пријавете се ако сакате […]

Состанок на заедницата на Mozilla #2 10.04.2014 во 19 часот во КИКА

По успешната прва средба пред 10-тина дена овој четврток ќе се видиме по втор пат за да продискутираме повеќе за активностите што нѐ очекуваат во следниот период и ако сѐ оди добро до крајот на вечерта ќе имаме начелен распоред […]

Превод на Firefox OS 1.4 на македонски, во КИКА

Оваа сабота, на 22 март 2014 год. од 15 до 21 часот, ќе го преведуваме Firefox OS 1.4 на македонски јазик. Планот е, да започнеме со кратка презентација за тоа како се преведува Firefox OS, да поставиме околина за тестирање […]

Firefox OS @ Mobile AppCamp Macedonia 2013

On the 26th October 2013, Damjan Georgievski and I (Goce Mitevski) participated in Mobile AppCamp Macedonia 2013 — one of the biggest Mobile Technology event in the Balkans — and I gave an introductory presentation about Firefox OS. The slides […]

Summary of activities – October 2013

This October, following the summit,  we had three events in the local Mozilla community. Two were in the hacklab KIKA: first we discussed some of the topics that were raised at the summit (at the same time eating some chocolate […]